Pentru autori și edituri, promovarea unei cărți în era digitală presupune nu doar creativitate, ci și strategii inovatoare. Unul dintre cele mai eficiente metode este colaborarea cu influenceri și bloggeri pentru a ajunge direct la publicul țintă. Acest articol îți va arăta la ce să te aștepți dacă alegi să folosești această tactică de promovare de carte.

Identificarea influencerilor și bloggerilor cu autoritate

Începe cu cercetare detaliată pentru a descoperi personalitățile/influecerii care rezonează cu publicul cărții tale. Să presupunem că ai scris o carte despre sănătate și fitness. Caută influenceri cunoscuți pentru programele de fitness sau rețete sănătoase. Analizează prezența acestora pe rețelele sociale și tipul de interacțiune pe care îl au cu urmăritorii lor pentru a te asigura de calitatea și impactul potențial. Verifică postările realizate din ultimele 30 de zile și fă o medie aritmetică a vizualizărilor/like-urile acestora pentru a înțelege clar la ce rezultate te poți aștepta.

Crearea unei propuneri personalizate

Odată ce ai stabilit o listă de influenceri, personalizarea propunerii poate face diferența. Când Rachel Brathen, cunoscută și ca Yoga Girl, a lansat o carte despre yoga și mindfulness, a colaborat cu influenceri din nișa de wellness, oferindu-le nu doar o copie a cărții, dar și acces la un atelier de yoga exclusivist. Această abordare oferă valoare adăugată și încurajează o promovare autentică.

Stabilirea parteneriatelor și promovării reciproce

În momentul în care influencerul acceptă propunerea, este vital să clarifici detaliile colaborării. Luăm exemplul lui Tim Ferriss, autorul bestseller-ului „Săptămâna de lucru de 4 ore„, care a folosit podcastul său pentru a promova cărți ale altor autori, în timp ce și aceștia vorbeau despre cartea lui în postările lor. Astfel de schimburi sunt benefice pentru ambii parteneri.

Analiza impactului campaniei

Utilizează instrumente de analiză pentru a măsura impactul fiecărui influencer sau blogger asupra vânzărilor și a traficului pe site-ul tău. Este cazul celebrei J.K. Rowling, care a colaborat cu influenceri pe timpul lansării seriei „Harry Potter”, observând o creștere masivă în vânzări și notorietate prin urmărirea interacțiunilor și a feedback-ului.

Ce instrumente de analiză poți folosi pentru a măsura impactul campaniei?

Autorii și editorii pot folosi o gamă variată de instrumente analitice pentru a măsura impactul campaniei lor de marketing cu influenceri și bloggeri. Mai jos ai câteva dintre cele mai populare, în funcție de platforma pe care se face promovarea:

  1. Google Analytics: O resursă puternică și gratuită care poate urmări traficul către un site web sau o pagină de aterizare specifică a cărții. Poți vedea de unde provin vizitatorii (referințe directe de la postările influencerilor), cât timp petrec pe pagină, și dacă aceștia realizează acțiuni specifice, cum ar fi cumpărarea cărții.
  2. Pixelul Facebook și Instagram Insights: Dacă campania este promovată prin anunțuri pe Facebook sau Instagram, Pixelul Facebook te ajută să urmărești conversiile și să vezi cum interacționează utilizatorii cu anunțul. Instagram Insights oferă statistici despre performanța postărilor și despre demografia audienței.
  3. Bit.ly sau alte scurtătoare de URL: Acestea pot fi folosite pentru a urmări cât de des sunt clicuite linkurile către cartea ta, permițându-ți să vezi eficacitatea fiecărui post al influencerilor.
  4. Hootsuite, Buffer sau alte platforme de management al rețelelor sociale: Aceste instrumente pot ajuta la programarea postărilor și la monitorizarea mențiunilor și angajamentului pe diferite canale de social media.
  5. Brandwatch sau Mention: Aceste instrumente de monitorizare a brandului pot fi folosite pentru a urmări unde și când este menționată cartea sau autorul pe internet și rețelele sociale.
  6. Goodreads Analytics: Dacă influencerii și bloggerii promovează cartea pe Goodreads, platforma oferă propriile statistici despre numărul de adăugări la raft, recenzii și ratinguri.
  7. Amazon Sales Rank: Deși nu oferă o analiză profundă, urmărirea rangului de vânzări pe Amazon poate fi un indicator rapid al impactului unei campanii de marketing.
  8. Instrumente de Email Marketing: Dacă campania include și email marketing (de exemplu, trimițând newslettere către lista influencerilor), instrumente precum Mailchimp sau Constant Contact oferă analize despre ratele de deschidere și click-through.

Implementarea influencerilor și bloggerilor în strategia de marketing a unei cărți poate fi extrem de eficientă, deoarece vedem că această tactică nu numai că sporește vizibilitatea, dar aduce și un grad de autenticitate și transfer de încredere – asta bineînțeles dacă influencer-ul este o persoană respectabilă.